Facebook Toestaan Niet toestaan

Fiks naar zwaarbevochten zege op DOS

25 september 2022 16:45

Wim van Tuijl

Fiks heeft afgelopen zaterdag in eigen huis met minimaal verschil de ontmoeting tegen DOS uit Westbroek afgesloten. Ilse Hazekamp zette haar team vlak voor het slotsignaal op 21-20.

DOS debuteert in de Hoofdklasse en is een kleine vereniging met slechts 100 spelende leden. Voor Fiks een onbekende tegenstander, maar had, evenals Fiks dit seizoen al wel een wedstrijd gewonnen. Geen enkele reden dus voor onderschatting. Dit gegeven werd tijdens de gehele wedstrijd nadrukkelijk bepaald.

Fiks wil gaan voor plek bij eerste zes
Trainer van Fiks, Bas Harland, alsmede de trainer van de tegenstander waren het erover eens dat een gelijkspel representatief zou zijn geweest in deze wedstrijd. Gelukkig voor Fiks viel het kwartje de goede kant op en behaalde daarmee twee belangrijke winstpunten. De nog prille competitie verloopt tot nu toe conform de doelstelling van Fiks; eindigen bij de eerste zes. De KNKV heeft voor volgend seizoen een andere competitieopzet voor ogen voor wat betreft de veldcompetitie. Er komen op het hoogste niveau acht poules van vier verenigingen. De eerste zes van de Hoofdklasse promoveren naar die poules. In die poules zijn er tijdens de eerste helft van het veldseizoen zes wedstrijden. Na het zaalseizoen zullen de hoog geëindigde ploegen uiteindelijk spelen om de finale voor de landstitel. Lager geëindigde ploegen spelen om degradatie te voorkomen. Kortom; als Fiks bij de eerste zes eindigt, dan speelt het volgend seizoen in de veldcompetitie op het hoogste landelijke niveau.

Lastige klip
Bas Harland bevestigde het korfballend vermogen van de tegenstander. “DOS heeft een prima selectie, die inzet, strijdlust en doorzettingsvermogen toonde, evenals mijn team overigens. Ik denk dat DOS als ploeg het vermogen heeft zich bij de eerste zes te spelen”, complimenteerde hij de opponent. “De spelopvatting van beide ploegen stonden haaks op elkaar. Fiks wil druk geven en met veel bewegelijkheid snel aanvalsacties opzetten. DOS daarentegen legt de nadruk op zwaar achter verdedigen. In basketbal heet dat zone verdedigen. Natuurlijk hebben we op de spelwijze van DOS getraind, maar in de praktijk had mijn team er veel moeite mee”, vervolgde hij.

Geen moment heeft Fiks zich naar een veilige voorsprong kunnen spelen. In de eerste helft ging tot twee keer toe een voorsprong van twee punten verloren. Bovendien was de scorende vorm in de eerste helft niet bevredigend. Dit gold eveneens voor de tegenstander. Een 6-6 gelijke ruststand is duidelijk bewijs. DOS zal wel met een onbevredigend gevoel blijven zitten vanwege twee gemiste strafworpen.

De amusementswaarde in de tweede helft had een veel hoger gehalte. Even leek Fiks in gevaar te komen bij een achterstand van 7-10. Binnen een minuut hadden Kelsey en Melissa Heyne de marge genivelleerd tot één punt. Vanaf toen behield DOS steeds nipt de leiding, die vervolgens weer teniet werd gedaan. Geen moment konden de twee gelijkwaardig aan elkaar spelende teams een doorbraak forceren. De eerste voorsprong van Fiks in de tweede helft werd in de daaropvolgende tegenaanval doeltreffend beantwoord en leek 20-20 de eindstand te worden. De rake inzet van Ilse Hazekamp vlak voor het slotsignaal was goud waard voor Fiks. Grote vreugde dus bij de thuisploeg en het publiek.

Doelpunten: Mart Hortensius (met 6 topscorer), Kelsey Heijne en Ilse Hazekamp (beiden 4), Melissa Heijne (3), Dominic van Welzen, Hilde Warmerdam, Tim van Polen en Roy Vreeken (allen 1).

Fiks 2 op koers
Voor Fiks 2 geldt hetzelfde verhaal als voor Fiks 1: eindigen bij de eerste 6 om volgend seizoen op het hoogste platform voor reserveteams te mogen spelen. Tegen Valto 2 behaalde de formatie van Rob Schoof een verdiende 18-15 zege. Verdiend, omdat Fiks de gehele wedstrijd een voorsprong had. Het leek een gemakkelijke middag te worden, gezien de 13-6 voorsprong bij rust. In de tweede helft kwam Valto nog goed terug, maar de zege kwam niet in gevaar.

Miquel van Welzen was met 5 inzetten topscorer. Ilse Hazekamp, Timo Dezentje en Dionne Blangé (ieder 3), Sam Coli (2), Tim van Polen en Jarolien Flinkert scoorden ook.