Facebook Toestaan Niet toestaan

Topprestatie Fiks in oefenwedstrijd tegen meervoudig landskampioen TOP

7 september 2021 19:45

Wim van Tuijl

Een oefenwedstrijd spelen tegen meervoudig landskampioen TOP was lange tijd niet denkbaar voor Fiks. Op dinsdagavond 31 augustus werd de droom ingewisseld voor realiteit. De selectie van TOP kwam op bezoek in De Voscuyl om aan te treden tegen de selectie van Fiks. Het resultaat was boven alle verwachting. Na het slotsignaal stond er een 35-27 uitslag in het voordeel van Fiks op het elektronische scorebord. Beide clubs speelden met spelers, die deel uitmaken van het eerste en tweede team.

Controle over de wedstrijd
De wedstrijd was ook een test op de fysieke conditie. In plaats van twee werden er drie helften van 30 minuten gespeeld om alle spelers langduriger te laten spelen. Feit is wel dat bij TOP enkele dragende spelers zijn vertrokken. Celeste Split en Mick Snel zijn overgestapt  naar Fortuna Delft en ook Jet Hendriks maakt momenteel geen deel uit van de selectie. Bovendien is Paul Anholts geblesseerd. Dus enige nuance met betrekking tot de zege is op z’n plaats.

Fiks heeft de selectie kunnen verbreden met de komst van Hilde Warmerdam en Sascha de Haan (beiden gekomen van TOP). Direct na aanvang pakte Fiks het initiatief en had aanvallend het beste van het spel. Twee schoten van Roy Vreeken tolden uit de korf. Het was richting TOP een waarschuwing voor de ambitie van de Oegstgeester formatie. In minuut 6 had Kelsey Heijne de eer om uit een strafworp Fiks op voorsprong te zetten. De tegenstander zette even aan en pakte snel daarna met 1-2 de leiding. Niemand had verwacht dat het de enige keer was dat TOP een voorsprong had. Na inzetten van Miquel van Welzen, Roy Vreeken en Kelsey Heijne liep TOP de gehele wedstrijd achter de feiten aan. De zaalkampioen van 2016, 2017 en 2018 scoorde wel mee, maar de veerkracht, tomeloze inzet en de wil om het beste uit dit duel te halen waren bij Fiks zo nadrukkelijk aanwezig dat TOP niet meer langs de thuisploeg kwam.  Vlak voor het einde van de eerste helft kwam de tegenstander langszij. Een treffer van Youp Coli in de slotseconden betekende 10-9.

Fiks bleef in de tweede en derde helft de wedstrijd controleren en de voorsprong bijna steeds behouden; mede door inbrengen van Mart Hortensius (4 treffers in helft 2). Na 18-15 bracht de trainer van TOP de beschikbare (voormalige)internationals in: Nick Pikaar en Barbara Brouwer. Deze zet leek in de derde helft een kanteling in de wedstrijd te brengen. Twee keer kwam TOP langszij.  Dit offensief bracht niet een ommekeer.  “Op dat moment zag je de enorme motivatie van Fiks om de wedstrijd weer naar de hand te zetten”, sprak hoofdtrainer Aad van Rijthoven. Scores van Dominic van Welzen, Lianne Anholts, Kelsey en Melissa Heijne, Hilde Warmerdam, Roy Vreeken en Mart Hortensius tilden Fiks van 22-22 naar een beslissende 29-22 voorsprong. Dominic van Welzen zorgde vlak voor het einde voor het slotakkoord. Uitslag 35-27. Aad van Rijthoven: “TOP begon met veel spelers die wel in de selectie spelen, maar meestal in het tweede team. Mijn team kon in die fase  geen ruimere voorsprong nemen. Juist het inbrengen van de internationals gaven mijn spelers de flow  om als team het beste uit zichzelf te halen, zoals een hoog scoringspercentage. Mijn formatie heeft bewezen dat het zeer gevarieerd en schotvaardig aanvalsspel in huis heeft. Kortom, de zege was verdiend.” Zoals genoemd: TOP is wel enkele zeer goede spelers kwijt.

Scores: Mart Hortensius en Dominic van Welzen (beiden 5), Ilse Hazekamp (4), Kelsey Heijne, Melissa Heijne, Miquel van Welzen,  Roy Vreeken (ieder 3), Lianne Anholts, Youp Coli, Jan Anholts, Sascha de Haan (ieder 2), Hilde Warmerdam.