Facebook Toestaan Niet toestaan

Fiks vloert hardhandig koploper Avanti

12 oktober 2020 12:45

Wim van Tuijl

Na nederlagen tegen Tempo en Groen Geel heeft Fiks afgelopen zaterdag een goed herstel laten zien tegen de verrassende koploper Avanti, die na vijf speelronden ongeslagen aan kop ging. Gerekend was op een wedstrijd die spannend zou verlopen en mogelijk pas in de slotfase zou worden beslist. De realiteit verliep anders; in de tweede helft werd de koploper weggespeeld. De 21-12 zege vormt onweerlegbaar bewijs. Ruim 100 personen/huishoudens volgden de wedstrijd op life stream.

Fiks blijft plaag voor Avanti

De stand in de hoofdklasse is zeer verrassend met Avanti als koploper. Zelfs torenhoog favoriet Groen Geel keerde enkele weken geleden met een nederlaag huiswaarts. De statistieken van de onderlinge confrontaties tussen Fiks en Avanti op hoofdklasse niveau leren dat Fiks een angstgegner is voort Avanti. De vijf ontmoetingen gedurende de afgelopen twee seizoenen eindigden alle in een zege voor Fiks. De wetenschap leert wel dat Avanti allesbehalve een slechte ploeg is en met de huidige stand van de ranglijst voor ogen nam Fiks de wedstrijd tegen de formatie uit Pijnacker zeer serieus. De verrichtingen van Avanti zijn nauwlettend gevolgd en vooraf werd besloten om effectief te anticiperen op de sterke punten van deze opponent. “We hebben die vooraf bekeken en daarna goed doorgesproken”, sprak Jan Anholts. Hij noemde de scorende kracht van de dames, hetgeen trainer Aad van Rijthoven naderhand in zijn commentaar zal beamen.

In tweede helft tegenstander overklast

Fiks begon sterk aan de wedstrijd. Binnen één minuut ondernam Dominic van Welzen twee schotpogingen, die beide in de korf belandden. Dit was direct de toonzetting van de intentie van de thuisclub om alles te geven om de koploper punten afhandig te maken. Fiks bleef aanvallend op dreef; alleen verdedigend ging het na 5-2 af en toe niet geconcentreerd genoeg. Avanti profiteerde daar direct van en kwam terug in de wedstrijd. Twee keer ontstond een gelijkmaker; bij 7-7 en 8-8 uit een snelle tegenaanval. De achtste treffer van de tegenstander zou lange tijd het laatste wapenfeit zijn. Fiks ging met een 10-8 voorsprong rusten. Wachten dus op de tweede helft die niet snel zal worden vergeten. Fiks liet aanvallend de bal in hoog tempo rondgaan, wachtend op de goede schotkans. Daarnaast werd fel en kort verdedigd. Met name de dames haalden hun tegenstandsters uit het ritme door ze te beletten een snelle tweede schotkans te ondernemen. De heren konden dit scorende gebrek niet overnemen. Fiks wist aanvankelijk strafworpen te forceren en vrije ballen. Daarnaast viel ook het schot prima. Genoemd verloop zal de lezer niet verbazen dat Fiks snel de voorsprong aanzienlijk ging uitbreiden. Mede door de schotloosheid van de ploeg uit Pijnacker liep deze op tot 16-8 in minuut 42. Pas na een scoringsloze periode van 20 minuten wist de bezoekende tegenstander het gat van de korf te vinden. Aangezien Fiks niet verslapte was een inhaalmissie bij voorbaat kansloos. De goed leidende arbiters beëindigden de wedstrijd bij een riante stand van 21-12. “We wisten van het scorende gevaar van hun dames. Vooral uit een snelle tweede kans weten ze te scoren. Door daarop verdedigend uitstekend in te spelen, verloor Avanti een belangrijke troef in scorend vermogen. Fiks dwong Avanti scoringspogingen meer bij de heren te leggen. Feit is dat er enkele goed scorende heren zijn, maar die hebben niet elke wedstrijd goed scoringsritme. Dit was vandaag het geval en verklaart de ruime zege”, sprak een tevreden Aad van Rijthoven. Hij complimenteerde zijn team ook voor de rust die het in het spel legde. Treffers waren er van: Michelle Rozenbroek (5), Melissa Heijne (5), Dominic van Welzen ( 4), Jan Anholts (3), Mart Hortensius, Lianne Anholts , Kevin Vreeken, en Roy Vreeken (allen 1).

Helaas moest het tweede selectieteam na de verrassende zege van vorige week op Groen Geels 2 de punten laten aan Avanti 2. Na een krappe 9-8 bij rust was de tegenstander in de tweede helft feller in de duels en daarbij trefzeker. Uitslag 12-15.