Facebook Toestaan Niet toestaan

Fiks behaalt minimale zege op Belgische topclub Boeckenberg

28 augustus 2022 16:30

Wim van Tuijl

De eerste oefenwedstrijd van Fiks eindigde in een 15-14 zege. Het was een bijzondere wedstrijd. Nooit eerder speelde Fiks tegen een Belgische vereniging. Boeckenberg huist in Antwerpen en geldt als één van de beste korfbalclubs van België en met internationale ervaring.

Korte kennismaking met Boeckenberg
Boeckenberg heeft vanaf 2004 tien keer de zaaltitel en vijf maal de titel in de veldcompetitie veroverd, volgens de Nederlandse trainer Johannes Schot. Hij woont al geruime tijd in België, maar heeft als speler een verleden bij PKC uit Papendrecht. “Mijn mooiste moment was tijdens de zaalfinale in Ahoy in 2015. We speelden tegen Top Sassenheim en vlak voor tijd maakte ik de winnende treffer en behaalden daarmee het landskampioenschap”, herinnert Johannes zich. “In de Europacup heeft Boeckenberg meerdere keren in de finale gestaan en was twee keer dicht bij de titel door net niet te winnen van Top en Koog Zaandijk”, vervolgt hij. De selectie is aan het verjongen, maar volgens de trainer maken nog steeds drie spelers deel uit van de selectie die een finale hebben gespeeld om de Europese titel en bevat het team drie internationals.
“Als ik naar de uitslag kijk, was er sprake van een interessante wedstrijd waarin de teams zeer aan elkaar gewaagd waren. Fiks is een ideale tegenstander om tegen te oefenen”, concludeerde de trainer van de Belgen.

Spel kan beter
Fiks loste zwakkere spelmomenten af met goed lopende fases. Boeckenberg had in de eerste 10 minuten het initiatief en pakte met 0-2 de leiding. Daarna ging het aanvallend veel beter lopen en kwam Fiks goed in de wedstrijd. Nadat Melissa Heijne met twee treffers de stand in evenwicht bracht, ontspon zich tot 3-4 een spannende fase. Inzetten van Jan Anholts, Dominic van Welzen, Mart Hortensius, Melissa Heijne en Youp Coli betekenden 8-4 voor Fiks. “Een prima fase”, aldus de nieuwe trainer van Fiks Bas Harland. “Daarna verslapte de concentratie van Fiks in verdedigend opzicht en zoiets wordt door een tegenstander van formaat afgestraft. We scoorden 13 minuten niets en je ziet de consequenties; de voorsprong veranderde in een 8-9 achterstand. Bovendien was ook de beginfase rommelig met veel onnodig balverlies.  Geregeld zag ik het tactische spel in de trainingen onvoldoende terugvertaald in de wedstrijd”, analyseerde Bas. Hij zag ook de kentering. Fiks herstelde op tijd en kreeg weer perspectief op een gunstig resultaat. De slotfase was uitermate spannend. Twee minuten voor tijd bepaalde een treffer van Dominic van Welzen de eindstand van 15-14. “Dit kenmerkt Fiks; de enorme veerkracht bij een achterstand. Deze selectie geeft nooit op en weet vaak een negatieve stand alsnog om te buigen in een gunstig resultaat”, complimenteerde Bas.
Doelpunten: Melissa Heijne en Dominic van Welzen (ieder 4), Mart Hortensius (3), Jan Anholts, Kelsey Heijne, Youp Coli en Lianne Anholts (ieder 1).

Volgende week volgt een artikel met nadere kennismaking met de nieuwe trainer Bas Harland.

Fiks 2 langs Boeckenberg 2
Fiks 2 behaalde met 20-17 de winst op Boeckenberg 2. Met name in de eerste helft presenteerde het team van trainer Rob Schoof zich prima. Het aanvallende surplus aan kwaliteit was bij rust vertaald in een grote voorsprong van 15-5. Evenals Fiks 1 kwam er in de tweede helft de klad in. Matig aanvallend spel en concentratieverlies in verdedigend opzicht deden de voorsprong slinken. De Belgische tegenstander kwam terug tot een verschil van drie punten, maar ging niet met de zege aan de haal.
Scores: Miquel van Welzen en Tim van Polen (ieder 5), Timo Dezentje (4), Sam Coli (3), Kelsey Heijne (2) en Hilde Warmerdam (1).