Facebook Toestaan Niet toestaan

Fiks verrast Mid Fryslân in eigen huis

6 april 2022 21:30

Wim van Tuijl

Na de gewonnen play-offs tegen Pernix stond het drieluik tegen Mid-Fryslân op het programma. De winnaar daarvan promoveert naar de Tussenklasse. Het drieluik kan vroegtijdig zijn beslist als één van de twee ploegen de twee eerste wedstrijden wint. Fiks zette daartoe een stap door in Friesland met 20-23 aan het langste eind te trekken. Komende zaterdag is de tweede confrontatie in sporthal De Cuyl. Mocht het Fiks lukken om weer te winnen, dan is promotie een feit.

Lastige fase
De sporthal in Grou was totaal uitverkocht. Veel supporters van Fiks waren afgelopen dinsdag meegereisd. Samen met de fanatieke aanhang van de thuisclub rees het aantal decibellen tot grote hoogte.

De beginfase verliep rommelig met aan beide kanten geregeld balverlies. De eerste treffer viel na 4 minuten, maar Kevin Vreeken scoorde snel van afstand de gelijkmaker. Nadat Michelle Rozenbroek een nieuwe achterstand had rechtgetrokken, verloor Fiks grip op de wedstrijd. De tegenstander verstoorde effectief de aanvalsopbouw van Fiks. Vier keer achtereen werd de bal onderschept zonder dat het tot een schotpoging was gekomen. Dit had gevolgen. Dominic van Welzen: “Aanvallend speelden we de bal te veel naar binnen en daarop anticipeerde Mid-Fryslân met goed voor verdedigen. Dit betekende dat we de veerkracht moesten hebben om van spelwijze te veranderen. Bovendien ontbrak het aan de vechtlust die we in goeden doen wel hebben”, verklaarde hij de 8-4 achterstand na 20 minuten. De inbreng van Youp Coli leek een effectieve zet. Hij scoorde direct twee keer en was van grote waarde in de paalzone. Het spel verbeterde. Bij rust was het verschil slechts twee punten (10-8).

Kanteling in wedstrijd
Na 10 minuten in de tweede helft ging de ontmoeting kantelen. De plaatsing van de bal en de scorende scherpte keerden terug. Trainer Aad van Rijthoven: “In de rust heb ik mijn team gezegd om de spanning los te laten en zich bewust te zijn van het vermogen om veel beter te kunnen spelen.  Bovendien moest de bezetting in de korfzone veel beter”, sprak hij na afloop. Het had effect; met name in de laatste 20 minuten. Fiks ging een ander spel spelen en nam tijd voor het opzetten van de aanvalsacties. Na rake inzetten van Kevin Vreeken, Dominic van Welzen (2) en Melissa Heijne pakte Fiks voor het eerst de leiding in de wedstrijd. Het had een negatieve invloed op het spel van de thuisclub, die te gejaagd ging spelen en scorende scherpte kwijtraakte. Het lukte Mid-Fryslân niet om de voorsprong te heroveren. Fiks behield de scherpte en scoorde op momenten waarop de tegenstander langszij dreigde te komen. In de slotseconden zette Michelle Rozenbroek met een fraai schot de kers op de taart. “Wat voelt dit resultaat heerlijk”, aldus een uitbundige Dominic van Welzen. Met een 20-23 zege op zak vertrok Fiks goedgemutst uit Friesland.